tisdag 8 september 2009

Tisdag 8 September 2009 - Preventivmedel

Har haft något stadigvarande preventivmedel sedan stomioperationen förra året (då jag opererade bort tjocktarmen). Jag slutade i samband med den operationen med mina p-piller då jag tyckte det kändes väldigt osäkert när man inte har någon tjocktarm samt att magen är rätt instabil till och från. Har sedan dess varit på jakt efter ett annat alternativ för mig, men av olika anledningar har det inte blivit klart. Provade vid ett tillfälle P-plåster med de gillade jag inte alls. Tyckte de satt dåligt och blev ju osäker på deras effekt om de lossade lite i kanten, dessutom ogillade jag att gå runt med ett plåster hela tiden.

I våras tog jag återigen upp frågan när jag var på mödravårdsmottagningen (är inte bara för gravida utan för alla kvinnor) och de tyckte då jag skulle diskutera detta med en läkare där. Träffade denna läkaren idag och hon uppgav att P-piller (som jag haft i många år) som har två hormoner (gulkroppshormon och östrogen va?) kan öka risken för blodpropp för personer med min typ av sjukdom. Hon rekommenderade spiral för mig, kopparspiral eller hormonspiral. Trodde att man var tvungen att genomgått en graviditet eller abort för detta, men så är det tydligen inte längre.

Så nu sitter jag och funderar vad jag ska välja, båda har ju sina fördelar och nackdelar.

4 kommentarer:

Madde (maddepladder) sa...

P-stav har du ju som alternativ också.

Dock vet jag inte om det är något jag rekomenderar. De flesta jag hört (inklusive jag själv) har blött extremt länge när man satt in staven. Man blöder konstant i flera månader tills det rättar till sig och blir mer normalt.

Nillano sa...

Kul att du tog upp detta, jag började för tre veckor sen med p-piller efter att slutat med mina p-ringar vid operationen.
Att jag inte hadde p-piller då var för att det inte var tillförlitligt då man hade inflamation i kroppen. Nu är det annorlunda jag har tagit bort inflamationen kroppen mår bra och tabeltterna tas upp i tuntarmen. Så inga problem att ta p-pilller du. Det är ingen av dom jag talat med som avråder från detta (specialist läkare, barnmoska, sköterska osv.)
P-Plåster har jag testat för länge sen, under min tid som nattarbetande... och det passade inte då det klibba sig och nött upp kanterna av alla timmar man ronderade. och jag som är så känslig för klister och allt sånt så funka det inte med röda fläckar över allt.
Presic, det heter ju mötdravården :) men många som säger "va varför går du dit" hihi.
Tillbaka till p-piller och detta med blodproppar så är det dom närmaste. Mamma pappa syskon. Och detta med blandningen av de olika hormonerna i p-piler har jag inte hört något om ang våra sjukdomar. Detta ska jag kolla upp, dels för att jag äter det men även för att få ett brett svar så man vet vad man kan rekomnedra till andra. Är något för föreningen att ta upp tycker jag med.
Vet knappt vilken ordning jag skriver allt i nu, men detta med kopparsperal fick jag veta att det var ändrat nu när jag var hos mödravården, men detta är inget alternativ jag tänker välja.
Bra du skrev och tog upp detta, får jag länka till ditt inlägg och mitt svar? Väntar på din tillåtelse.
Fortsatt trevlig dag!
Kramar

Nillano sa...

Ser ditt tränings schema... jag får se till att komma igång (men mitt mål är inte alls samma nivå som dig) Kramis

Nillano sa...

Jag hade p-stav som diagnoserad och i skov. detta funkade bra för mig, men det som är med p-stav är att alla är så olika! Jag har dock min tiori, om att ämnena i den räcker inte lika långt på alla (tre år som det sägs) då staven utsöndrar så mycket ämnen kroppen behöver. jag hade min runt två år... detta är enligt min tiori för detta med mängden ämmnen, min började i slutet att göra så jag blödde och var väldig känslig vid berörning. Detta gjorde att jag tog ut den tidigare. Men som sagt är olika för alla.